Introductie

Icontech® ontwerpt en vervaardigt driedimensionale bouwmodules. Deze worden gebruikt voor de constructie van verschillende gebouwen, van “tiny houses” tot eco-wijken, inclusief appartementsgebouwen, individuele woningen, scholen of sporthallen.

Het maken van deze modules gebeurt voornamelijk in onze fabriek. Vervolgens worden ze per vrachtwagen vervoerd naar de bouwplaats waar de funderingen en technische kernen voorbereid zijn met behulp van conventionele technieken (gewapend beton en metselwerk). Onze modules worden dan volgens plan met een kraan gemonteerd en de daken worden volledig waterdicht gemaakt. Daarop worden diverse afwerkingen uitgevoerd, zoals het aansluiten van water, elektriciteit en afvoer, het finaliseren van de binnenafwerkingen en het leggen van de laatste laag van de gevels (pleisterwerk, gevelbekleding, vezelcementplaten, gevelsteen…).

De voordelen van
« off-site constructie  »

De voordelen van het bouwen in een fabriek zijn talrijk. De “off-site” constructie heeft de laatste jaren ook een snelle ontwikkeling doorgemaakt in vele regio’s van de wereld, waaronder continentaal Europa. Het marktaandeel van dit soort constructie is in onze landen echter duidelijk lager dan in andere regio’s van de wereld (op basis van cijfers, buitenlandse voorbeelden …).

Enkele van de belangrijkste voordelen van “off-site constructie” zijn:

  • de bouwkwaliteit: dankzij een gecontroleerde omgeving en de toepassing van​ Lean Manufacturing​, een efficiënt kwaliteitsmanagementsysteem dat zijn waarde heeft bewezen in de maakindustrie
  • duurzaamheid: meer weten
  • verkorte totale bouwtijd (“speed to market”)​ :​ betere efficiëntie en gelijklopen van​ taken (constructie van modules in onze fabriek terwijl de aannemer de funderingen en kernen voorbereidt)
  • beperkte overlast voor omwonenden: minder activiteiten “on-site”, kortere​ werktijd, minder activiteiten die veel verkeer genereren gedurende enkele dagen (transport en kraan van modules)
  • beperkte impact van weersomstandigheden: de modules worden met gevels en​ ramen in onze fabriek gebouwd en waterdicht gemaakt zodra ze ter plaatse worden gemonteerd, waardoor het mogelijk wordt om de nieuwste afwerkingen te garanderen in een gesloten en waterdichte omgeving
  • snelle en makkelijke integratie van nieuwe technologieën of bouwtechnieken​
  • weinig afval
  • weinig wegverkeer
  • het overwinnen van structurele tekorten aan gekwalificeerde middelen binnen​ de traditionele bouw (inspanning, lage aantrekkelijkheid, moeilijkheid van opleiding …), onder meer dankzij de verbetering van de arbeidsomstandigheden en het milieu